|
Skladniki:
- 1 ciasto francuskie
- 500 g lopatki wieprzowej
- 1 puszka pokrojonych pomidorow 400 g
- 1 puszka kukurydzy 340 g
- pol papryki czerwonej
- pol papryki zoltej
- cwiartka papryki chilli
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- ziola prowansalskie
- 1 szczypta ostrej mielonej papryki
- swieza zielona pietruszka do dekoracji
Sposob przygotowania:
- Ciasto francuskie podzielic na 10 prostokatow (ok. 10 x 12 cm). Na kazdy prostokat nalozyc farsz miesny. Zlozyc prostokat, skleic brzegi, ulozyc na blaszce, gora posmarowac rozmaconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 0 C okolo 20 -25 min.
- Mieso smazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub oliwy na malym ogniu do zrumienienia. Kolejno dodac 2 zabki czosnku drobno pokrojonego, lyzke ziol prowansalskich, szczypte zmielonej papryki. Pod koniec smazenia dodac pokrojona w kostke cebule, papryke (mozne byc roznokolorowa), papryke chili, puszke pokrojonych pomidorow oraz kukurydze. Dusic mieso bez przykrycia do momentu zgestnienia. Na koniec mozna udekorowac zielona pietruszka.
|