Strudel francuski

 

Skladniki:

  • 1 ciasto francuskie Henglein XXL
  • 1 kg jablek
  • ? szklanki cukru
  • ? opakowania rodzynek
  • ? opakowania platkow migdalowych

 

Sposob przygotowania:

    1. Jablka pokroic na gruba kostke, dodac cukier i bakalie, calosc smazyc ok. 10 min. nastepnie dodac cynamon i pozostawic do ostudzenia.
    2. Rozwinac arkusz ciasta francuskiego i rozsmarowac uprzednio przygotowane nadzienie jablkowe, boki ciasta (ok. 3 cm) pozostawic bez nadzienia ? ulatwia to sklejenie ciasta i zapobiega wyciekaniu nadzienia podczas pieczenia. Nastepnie zwinac ciasto z nadzieniem jablkowym, tak by powstala rolada. Boki rolady lekko docisnac. Rolade wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 0 C, pieczeniem przez ok. 25 min. Mozna podawac z bita smietana. Doskonale smakuje podawany zarowno na cieplo jak i na zimno.