Sernik waniliowy

 

Skladniki:

  • 6 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 1250 g chudego sera bialego,
  • wanilia,
  • 250 g smietany,
  • ? szklanki oleju roslinnego,
  • 50 g zmielonych migdalow,
  • 100 g rodzynek,
  • starta skorka z cytryny.

 

Sposob przygotowania:

    1. Forme wysmarowac tluszczem, wylozyc ciastem dno i brzegi (na wysokosc 4 cm). Dno ciasta nakluc widelcem.
    2. Oddzielic zoltka od bialek, bialka ubic z cukrem na sztywna piane. Ser wymieszac z wanilia, smietana, olejem, migdalami, skorka z cytryny i rodzynkami. Ostroznie wymieszac skladniki ze sztywna piana.
    3. Mase wylac na spod ciasta i rozsmarowac. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C okolo 45-50 min.