Greckie torebki

 

Skladniki :

  • 2 opakowania Ciasto francuskie,
  • 100 g szpinaku (moze byc mrozony),
  • 200 g pomidorow koktajlowych,
  • 200 g sera Feta,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 1 lyzka musztardy,
  • 1 jajko,
  • sol, pieprz.

 

Sposob przygotowania:

    1. Ciasto rozwinac i pokroic na 6 kawalkow ( lub inaczej wedlug uznania i zgodnie z fantazja), piekarnik nagrzac do 200 szt. C.
    2. Szpinak, pomidory i ser pokroic w kostke, wszystko wymieszac dodajac musztarde i oliwe, doprawic sola i pieprzem.
    3. Wylozyc przygotowany farsz na kazda czesc pokrojonego ciasta, tak aby po sklejeniu brzegow, powstaly nadziewane torebki (jak na zdjeciu).
    4. Dla uzyskania zlocistego koloru, kazda torebke posmarowac roztrzepanym jajkiem, piec 15-20 min w temperaturze 200 szt. C.