Francusko-Wloska awanturka

Skladniki:

  • 1 ciasto francuskie Henglein XXL
  • 200 g sera mozzarella
  • pomidory koktajlowe
  • sol wg uznania
  • bazylia (swieze listki) wg uznania
  • oliwa z oliwek 3 lyzki
  • tymianek wg uznania
  • swiezy sok z cytryny wg uznania

Sposob przygotowania:

    1. Ciasto francuskie pokroic na 10 kawalkow, dwa przeciwlegle rogi skleic tak, aby powstal koszyczek (zdjecie).
    2. Piec w temperaturze 200 0 C okolo 20 min.
    3. W czasie pieczenia pomidory pokroic na cwiartki (wieksze pomidory w kostke). Ser mozzarella pokroic w kostke. Oproszyc sola i tymiankiem, skropic oliwa i sokiem z cytryny, dodac listki swiezej bazylii i delikatnie wymieszac.
    4. Salake nakladac do koszyczkow ostudzonych lub cieplych.